Ontdek de voordelen van een burn-out 

Steeds meer mensen krijgen te maken met een burn-out. De klachten kunnen zich zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak openbaren. Vaak op een manier dat mensen niet eens in de gaten hebben dat ze een burn-out hebben.

Om hier meer aandacht aan te geven en een ander licht te laten schijnen op de term burn-out heb ik een e-book voor jou geschreven.
In dit e-book kom je er achter dat een burn-out niet alleen maar negatief is maar dat je er ook kracht kan uithalen!

Schrijf je in en ontvang het e-book gratis!

 

Wat is een burn-out? 

Burn-out betekent letterlijk opgebrand over je grenzen gegaan zijn. Zit je bijvoorbeeld op je werk voor langere tijd in een negatieve situatie, zonder tot een oplossing te komen, dan kun je last krijgen van spanningen. Als je deze spanningen niet serieus neemt dan kun je last krijgen van een burn-out. Heel veel mensen zeggen “dat gebeurt mij nooit.’’ Ze vinden zichzelf geen perfectionist en ze zeggen te weten wanneer ze rust moeten pakken. En toch kan het je zomaar ineens gebeuren.

Burn-out verschijnselen

Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Het zit je tegen. Je bent gefrustreerd, boos, machteloos, van alles tegelijk en je raakt de spanning niet meer kwijt. Je zit midden in de nacht of ochtends vroeg rechtop in je bed. En doordat je weinig slaapt, gaat ook je concentratie, je geduld, je plezier en nog veel meer overdag weg. Af en toe gaat het even beter, maar een paar dagen later is het weer zover. Er komt niks meer uit je handen en net nu het echt helemaal niet uitkomt. Dus wat doe je dan? Je gaat door, je moet er doorheen. Het komt nu totaal niet uit.

De volgende verschijnselen kunnen voorkomen:

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Hoofd/ nek en rugklachten
 • Duizelingen
 • Slaapproblemen
 • Verhoogde bloedruk
 • Versnelde hartslag
 • Huidaandoeningen zoals eczeem
 • Verhoogd cholesterol gehalte
 • Last van je darmen
 • Hyperventilatie
 • Chronisch gevoel van uitputting

Je hebt vaak al signalen gehad

Totdat er op een gegeven moment iemand tegen je zegt “gaat het wel met je?” Misschien kun je beter naar huis gaan en meteen even een afspraak bij de dokter maken. En daar heb je de diagnose burn-out.

Ongeveer 1 op de 6 mensen heeft tegenwoordig een burn-out. De mensen die deze diagnose krijgen zijn vaak positieve, verantwoordelijke, zorgzame en enthousiaste mensen die zich vol inzetten op hun werk en er altijd voor andere mensen zijn. Ze krijgen een burn-out omdat uiteindelijk de wilskracht, het perfectionisme en doorzettingsvermogen opbreken.


Je hebt vaak al signalen gehad maar ze niet op tijd opgepakt. De huidige werkdruk is voor veel mensen dan ook veel te hoog. Je bent perfectionistisch, loyaal en je voelt je overal verantwoordelijk voor. Je wilt collega’s altijd helpen, je wilt dat iedereen je aardig vindt en ook maak je het liefst geen fouten. Daarnaast ben je vaak niet assertief genoeg op het werk en kun je geen nee zeggen tegen nieuwe opdrachten. Ook al heb je het zelf heel druk,  komen er hulpvragen dan nog pak je die erbij.

Je ben toe aan vakantie

Na een vakantie merk je dat je snel weer futloos wordt. Je probeert je dan staande te houden door meer vrije dagen op te nemen. Je maakt steeds minder afspraken en in het weekend is op de bank liggen je favoriete bezigheid. Je hebt nergens geen zin meer in. Familie- en vriendenuitstapjes ga je vaak uit de weg en steeds meer zien als een belasting  in plaats van een leuke bezigheid, omdat je er niets meer bij kunt hebben.
's Nachts lig je er zelfs wakker van en kan het zelfs zo zijn dat je zwetend wakker wordt en zelfs pijn op de borst krijgt door alle druk en stress.

Ontstaan burn-out  

Meestal wordt aan een burn-out gedacht als je extreem uitgeput bent geraakt door langdurige belasting op je werk en je omgeving en je ernstig twijfelt aan je eigen kunnen. Die overbelasting kan komen doordat je minder aankunt omdat je bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt. Zoals een ernstige ziekte of misschien zit je nog in een rouwproces, of heb je teveel hooi op je vork genomen, doordat je werk zwaarder is geworden.

Burn-out herstel

Als je tegen een burn-out blijft vechten, dan kan het weleens jaren duren. Met een goede aanpak kom je zo weer op de voor jou juiste weg. Vaak ben je nog niet meteen zo stressbestendig als voorheen. Dit komt omdat prikkels rechtstreeks bij je binnenkomen en het filter ontbreekt. Je moet goed op jezelf blijven letten en grenzen voor jezelf stellen.

Burn-out is een hele heftige gewaarwording maar tevens ook het mooiste wat je kan overkomen. Waarom? Omdat het je leven een compleet andere wending kan geven en jou daarmee op de voor jou goede weg kan zetten.
Samen met jou zorg ik ervoor dat jij weer op de voor jouw juiste weg komt, zodat je niet meer terugvalt in een burn-out. En je je leven weer mag gaan leiden met veel plezier, balans en zelfvertrouwen!

Liefs,
Bianca
Thanks for subscribing. Share your unique referral link to get points to win prizes..
Loading..