Hoogsensitiviteit bij volwassenen en kinderen 

Als je kijkt naar hoeveel prikkels er 200 jaar geleden bij iemand binnen kwamen, dan komt er nu op een doorsnee dag een veelvoud aan prikkels binnen ten opzichte van toen. Voor hoogsensitieve personen is dit vaak dan ook allemaal te veel, ze zijn veel gevoeliger voor indrukken.

De leuke dingen die we doen laten heel veel mensen zien op facebook. Hoe drukker we het hebben, hoe interessanter je vaak op zo’n platform bent. De kinderen gaan naar school, blijven tussen de middag over en gaan na schooltijd nog vaak naar de buitenschoolse opvang. Dan hebben ze gemiddeld twee keer per week sport, bijvoorbeeld voetbal en als hobby zitten ze nog op de muziekles. De meesten van ons vinden dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Dagelijks werken velen van ons een lading e-mails weg, we houden facebook, Instagram, het nieuws of wat dan ook bij om op de hoogte te blijven van alle nieuws.

Hoogsensitieve personen raken door zoveel prikkels overprikkeld. Dan pakken zij ook nog emoties op van anderen. Dit alles zorgt voor vermoeidheid en uitputting. Hoogsensitief zijn wordt ook nog eens vaak niet begrepen door de omgeving.

Als we het over hooggevoeligheid hebben, dan komt dit ongeveer bij 20% tot 25% van alle mensen voor. Zowel bij mannen als bij vrouwen.

Hoe ga je hiermee om?  

De volgende dingen zijn voor een hoog sensitief persoon belangrijk:
  • Zorg voor voldoende rust
  • Leer prioriteiten te stellen
  • Herkennen van signalen die je lichaam afgeeft (op tijd rust pakken)
  • Zorg voor voldoende structuur
  • Fijne relaties (vrienden, familie etc.)
  • Gezonde maaltijden gedurende de dag
  • Ga de natuur in maak fijne wandelingen

En zo heb je nog vele manieren meer om hiermee om te gaan.

Waar lopen hooggevoelige mensen vaak tegenaan?

Ze willen graag een ander helpen, daar is natuurlijk niks mis mee. Mensen zijn sociaal en hebben elkaar nodig. Als je het tenminste op het juiste moment doet en met de juiste insteek. Het helpen van anderen is vaak al van jongs af aan je tweede natuur. Zowel ongevraagd als gevraagd.

Maar waarom wringt het dan af en toe? In eerste instantie voelde het fijn om de persoon in kwestie te helpen, maar je was iets te snel, want voor jezelf kwam het helemaal niet uit op dat moment. Of je besteed tijd aan anderen maar zelf loop je daardoor over. Je hebt een onbegrensde hulpvaardigheid. Begrijpen wat de oorzaak hiervan is helpt je. Niet om jezelf te veroordelen, dat helpt niet.

Het is ook nog zo dat hooggevoelige mensen vaak niet hun grenzen kunnen bewaken. Bewustzijnsontwikkeling helpt hierin. Er is moed voor nodig om je gevoelens toe te laten.

Wuif je gevoelens niet weg, als je grens is overschreden, sta daar dan bij stil. Wat vond je niet fijn? Word bewuster van jouw verlangens en behoeften.

Als je je grenzen leert kennen, dan ga je bepaalde relaties op een andere manier een invulling aan geven. Als mensen een oordeel hebben, hoever laat jij hierin dan jouw doen en laten bepalen? Stel je het belang van de ander dan boven jouw gemoedsrust?

Ben je in elke relatie ervan bewust dat het belangrijk is dat beide personen zichzelf goed moeten voelen in elkaars gezelschap. Er zullen altijd mensen zijn die een beroep op je doen, in grote en in kleine mate. Maar jij zult duidelijk aan moeten geven waar je grenzen liggen, anders raak je overprikkeld en kost het je veel te veel energie.

Zojuist legde ik uit dat beide personen zich goed moeten voelen in een relatie, zo werkt dat ook met hulp. Als het voor één van jullie beiden niet goed voelt, dan is het op dat moment voor beide niet goed. Dus als een ander hulp bij je zoekt en het voelt ook goed voor jou, dan zijn jullie er beiden mee geholpen.

Jij voelt jezelf fijn dat je iets voor die ander hebt kunnen betekenen, en de ander is geholpen met zijn/haar probleem.

Iedereen heeft zijn eigen proces

Vaak vinden mensen het lastig om de verandering te brengen in zichzelf. Om niet meer te pas en te onpas als hulpverlener klaar te staan. Ze weten wel dat ze hun grenzen moeten bewaken, maar ze helpen zo graag anderen, al gaat dit ten koste van hen zelf.

Onthoud dat als je goed zorgdraagt voor jezelf dat je er dan optimaler kunt zijn voor een ander. Dus dat je je hulp ook nog eens veel effectiever kunt aanbieden. Als je hierover nadenkt, dan ga je voor jezelf veel selectiever om met je hulp. Help waar nodig, waar het de bedoeling is waar jij je op dat moment inzet. Jouw eigen gevoelens kunnen jou op dat moment net dat zetje geven wat je nodig hebt om betere keuzes te maken.

Hooggevoeligheid bij kinderen

Hooggevoeligheid bij kinderen zie ik meer als een eigenschap waarbij kinderen de wereld op hun eigen intense manier invulling geven. Ze hebben moeite met grote veranderingen, voelen kriebelige kleding en naden bij sokken vaak goed, schrikken vaak snel en hebben last van harde geluiden.

Je hebt ook kinderen die zijn hooggevoelig, maar hebben ook een hele sterke wil. Deze kinderen zijn vaak impulsief, kunnen luidruchtig zijn en zijn vaak overactief.

Vaak voelen hooggevoelige kinderen zich onbegrepen op school en binnen de familie.

Zelf vind ik het heel vervelend dat er zoveel onbegrip is over hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid is namelijk een hele mooie kwaliteit. Ik leer het kind om te gaan met deze positieve eigenschap en ook de ouders geef ik hierin handvaten. Deze kinderen hebben eigenlijk een talent. Ze weten alleen niet hoe ze ermee om moeten gaan en de buitenwereld ziet deze kinderen niet echt. Ze krijgen vaak een stempel, worden lastig gevonden en aangesproken op hun gedrag.

Ze nemen gewoon heel veel waar, het ene kind op het gebied van licht en geluid, het andere kind qua kleuren en licht, en weer een ander is in staat om de emoties van anderen aan te voelen.
Als je jezelf hier niet van bewust bent, dan doet dit energetisch heel veel met een kind. Hierdoor krijg je die gedragsveranderingen. Dat is ook helemaal niet zo vreemd als je begrijpt wat er gebeurd. Kinderen kunnen dit niet verwoorden. Doordat de woorden ontbreken laten ze dit zien in hun gedrag. Dit gedrag wordt dan nogal eens als moeilijk ervaren.

Deze hooggevoeligheid bij kinderen hoort bij hun levenstaak die pas ver in de volwassenheid wordt begrepen en die helaas door schade en schande wordt geleerd.

Kijk met liefde en bewustzijn naar de wereld

Je gaat dan ontdekken dat het niet belangrijk is dat wat je krijgt je eigenwaarde bepaald, maar dat wat je geeft. Dat jij jezelf begrijpt en trouw blijft aan jezelf, dat is belangrijk! Leef in verbinding vanuit jezelf. Leef naar jouw waarden en normen. Leef vanuit liefde, vanuit die energie kun jij je leven vormgeven.

We gunnen een ander zijn proces, maar dat moeten we onszelf ook gunnen. Onthoud dat verandering tijd kost en dat het gaat met vallen en opstaan.
   
Liefs,
Bianca 
Thanks for subscribing. Share your unique referral link to get points to win prizes..
Loading..