Heb jij te maken met een narcist? 

Bijna iedereen heeft weleens te maken met manipulatief gedrag, dit hoeft niet altijd te wijzen op ernstige emotionele mishandeling of narcisme. Stel je hebt een partner die constant manipulatief gedrag laat zien, dan staat jouw welzijn wel degelijk op het spel.

Kenmerken van een narcist 

In mijn praktijk krijg ik regelmatig te maken met kinderen of partners van narcisten. Vaak begrijpen ze niet eens wat er aan de hand is, waarom ze zich zo voelen. Dit inzicht is wel heel belangrijk voor de verwerking. Naar de buitenwereld zijn narcisten vaak hele charmante, vriendelijke mensen. Je hebt vaak niet eens meteen in de gaten dat je met een narcist te maken hebt. Op je werk of in je vriendenkring kun je te maken krijgen met narcisme. Een narcist heeft een persoonlijkheidsstoornis. 

De kenmerken van narcisme zijn; egocentrisch, ijdel en zelfingenomen. De wereld draait om de narcist die met zijn gebrekkige inlevingsvermogen geen rekening houdt met anderen. Hij denkt van alles te kunnen maken en duldt geen tegenspraak. Hij zal ook nooit toegeven als er iets niet goed is gegaan dat de schuld bij hem ligt. Hij wijst altijd naar de ander. Hij voelt zich ook superieur en hij overdrijft graag over zijn eigenschappen en prestaties. In alle gevallen wil de narcist je graag klein en afhankelijk houden en jouw zelfvertrouwen stukje bij beetje wegnemen.
Ze kunnen dit op verschillende manieren proberen te bewerkstelligen:
a) De narcist laat lijken alsof hij/zij je respecteert, terwijl de narcist je steeds het gevoel geeft alsof jij niet weet waar je het over hebt. De narcist doet dit om verwarring bij je te creëren. Het wordt op deze manier dan ook moeilijker om andere om bevestiging te vragen. Zij zullen het namelijk niet of bijna niet kunnen constateren. Maar jij weet wat er gebeurd.

b) Narcisten spelen ook graag in op je gevoeligheid. Ze vertellen bijvoorbeeld dat je een slechte ouder bent en proberen dit ook op de kinderen in te praten. Of ze zeggen dat je vrienden je eigenlijk helemaal niet mogen, dat je niet eens echte vrienden hebt.

c) Het zijn chronische leugenaars. Ze zeggen bijvoorbeeld; “Je vrienden zien ook dat jij niet weet waar je mee bezig bent.” Je weet daardoor niet meer wie je nog kunt vertrouwen.

d) Als jij probeert tegen een narcist in te gaan, dan zullen ze altijd ontkennen. Je krijgt dan als antwoord: “Dit heb ik nooit gezegd.” , ”Ja dat zal wel.” , ”Dat heb je verzonnen of gedroomd.” Hiermee krijgt de narcist het gewenste effect, namelijk dat jij weer gaat twijfelen aan jezelf.

De narcist ontmaskeren  

Twijfel je of je te maken hebt met een narcist?

Kijk dan eens of je iets van de volgende punten herkent:
  • Als jij met een narcist communiceert ervaar je een gevoel van stress en voel je je haast machteloos.
  • Je voelt de afstand groter worden tussen vrienden en familie. Je voelt je daardoor boos, angstig en alleen.
  • Je gaat je verontschuldigen, terwijl daar helemaal geen enkele reden voor is.
  • Je denkt vaak; "ligt het nou aan mij, ben ik dan gek?"
  • Je hebt in de gaten dat er iets niet klopt in de relatie, maar je kan moeilijk achterhalen wat.
Verder zijn narcisten nooit tevreden, kosten je veel energie, projecteren hun eigen gebreken op anderen, manipuleren en gebruiken anderen om hun eigen doelen te bereiken. Ze luisteren niet naar anderen en kennen geen schuldgevoel.

Omgaan met een narcist, je zoekt hulp  

De slachtoffers van een narcist zullen dit herkennen. De focus komt op het slachtoffer te liggen. De hulpverlening is vaak niet eens op de hoogte van het werkelijke abnormale gedrag van de narcist. Je omgeving kan vaak niet eens begrijpen waarom jij zo’n relatie bent aangegaan, terwijl het narcistische gedrag in het begin van jullie relatie meestal niet eens voor je zichtbaar was.

Waarschijnlijk hadden jullie zelfs een heel mooi en fijn eerste gesprek, maar op dat moment was de narcist bij jou al van alles aan het waarnemen, verwerken en opslaan voor zijn manipulatie, leugens, bedrog en intimidatie.

Mensen om je heen zeggen zelfs: "Waarom ben je niet bij hem weggegaan en waarom laat jij je dit overkomen?" Hiermee bestempelen ze je eigenlijk als zwak en dat doet veel pijn, maar juist het tegendeel is waar. Ze begrijpen niet dat je juist heel sterk moet zijn om zulke relaties te overleven. Het laat veel doorzettingsvermogen zien om dit te verwerken en een plek te geven.

Als jij dit verhaal leest en je denkt: "Hier herken ik mezelf in", dan is de kans groot dat je te maken hebt met een narcist. Vaak herken je jezelf ook steeds minder terug en denk je: "Vroeger was ik zelfverzekerder en een stuk vrolijker."

De impact die een narcist op je heeft is vaak enorm en je hebt iemand nodig die dit proces begrijpt, ik kan je hierbij helpen. Als je hier alleen vragen bij hebt kan dat natuurlijk ook. Mishandeling door een narcist heeft impact op alle facetten van je leven en dit wil je dan ook nooit meer meemaken. Maar onthoudt, je komt hier sterker en zelfverzekerder uit dan je ooit voor mogelijk had kunnen houden.

Je kunt daarna je leven weer op gaan pakken op de manier zoals jij dat wilt. Jij geeft invulling aan jouw leven met fijne mensen om je heen en vaak uiteindelijk een liefdevolle partner. Ik weet je kunt het jezelf nu nog niet voorstellen, maar jij komt weer in jouw kracht te staan en gaat leven vanuit jou volle potentieel. Zodat jij weer meer plezier, balans en met zelfvertrouwen jouw leven mag gaan ervaren.

Regelmatig werk ik met mensen die op wat voor manier dan ook slachtoffer zijn geworden van narcistische mishandeling. Allemaal met hun eigen verhaal, maar stuk voor stuk hele krachtige mensen, die hun eigen leven weer hebben opgepakt. Het was niet makkelijk, ze hebben de stap gezet en zijn daardoor geen slachtoffer meer van een narcis. Ze zijn nu sterke onafhankelijke personen geworden.

Neem gerust contact met me op via info@biancasoetens.nl of 06-21961270 als jij jezelf in dit verhaal herkent. Kom los van de narcist, ga dit proces aan en ga je leven weer in eigen hand nemen.

Liefs,
Bianca
Thanks for subscribing. Share your unique referral link to get points to win prizes..
Loading..