Rouwverwerking

Hoe je met rouwverwerking omgaat, is voor iedereen anders. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, maar in het leven ervaar je verlies. En door te leren te overleven kun je ermee omgaan. Verlies overleven doe je door het rouwproces aan te gaan.

Het eerste wat je onder ogen moet gaan zien, is de werkelijkheid van het verlies, want je hebt in het begin vaak het gevoel dat het niet waar kan zijn. Dit gebeurt zelfs na een langdurige ziekte, wanneer je misschien wel maanden de tijd hebt gehad om je voor te bereiden. Zelfs wanneer je het sterven aan zag komen, kan het moeilijk zijn om de totaal andere werkelijkheid onder ogen te komen.

Als je het rouwproces niet aangaat en de pijn niet wilt doorvoelen, bestaat de kans dat ze op een later moment opduikt in de vorm van een ziekte, lichamelijke klacht of gedrag dat je niet meteen kunt verklaren. Verdriet komt en er is geen vaste beweging voor. Het kunnen tijdelijke en hevige pijnen zijn die je ineens overvallen. In het begin komen ze heel vaak voor, na een paar weken zie je de frequentie vaak iets afnemen. Verlies kan plots op de voorgrond treden. Bijvoorbeeld door een ziekenhuis rekening, verjaardagen, feestdagen et cetera. De pijn komt op verschillende manieren naar boven en lichamelijke klachten komen regelmatig voor, want de pijn zet zich ergens vast in je lichaam.

Weet dat rouw geen depressie is, maar normaal gedrag van evenwichtige mensen.
Er wordt vaak gezegd: je moet het leren loslaten, maar ik zie dit anders. Je gaat op een andere manier leren vasthouden. Als je in een rouwproces zit, is het heel belangrijk dat je de hechte band met de overleden dierbare bewaart in je herinneringen en opnieuw daarvan gaat leren genieten. Een lichaam sterft, maar de relatie die je met de persoon had niet, die blijft voor altijd bestaan. Iemand van wie je hebt gehouden, is nooit helemaal verloren. Wat iemand je gegeven heeft, blijft bij je. Als je terug kijkt naar de mooie herinneringen dan helpt dat om naar je toekomst te kijken.

Het einde van een rouwproces betekent niet dat je de band met de overledene verbreekt, maar dat deze persoon op een andere manier in je leven is dan toen hij nog leefde. Het heeft te maken met bij je houden, herinneren, voor altijd bewaren in je hart. Mensen zijn vaak bang dat ze dierbare herinneringen gaan vergeten na verloop van tijd, maar toch komen ze telkens weer bij je op. 


We gaan actief op zoek naar een nieuwe balans in je leven, dit is belangrijk omdat als je gevoelens van verdriet onderdrukt, dan gaan ze op langere termijn psychische of lichamelijke klachten veroorzaken zoals je eerder hebt kunnen lezen.

Rouwen is geen gemakkelijk proces, maar als je het aangaat, zul je zien dat wat je in je hart bewaart je nooit meer kwijt raakt.

Wil jij graag meer weten over rouwverwerking en hoe je daarmee omgaat? Vraag dan gerust een vrijblijvend advies gesprek aan.

Liefs,
Bianca
Thanks for subscribing. Share your unique referral link to get points to win prizes..
Loading..