Slaapproblemen 

Wist je dat ongeveer één derde van de mensen in Nederland last heeft van een slaapprobleem. Natuurlijk slaapt niet iedereen altijd even goed. Als er dingen spelen in ons leven, werk of privé gericht, dan kan het zijn dat dit onze nachtrust verstoord.

Als dit tijdelijk is dan is dit geen probleem. Het wordt wel een probleem als dit een langere periode aanhoudt en daardoor het functioneren gedurende de dag beïnvloedt. Als de klachten langer dan een maand aanhouden en iemand gaat minder functioneren, dan spreken we van een slaapstoornis.

Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van slaapproblemen. Heel vaak zien we dat het vanzelf over gaat, maar soms gebeurt dat niet. Ook is er een verschil: je kunt een primaire slaapstoornis hebben of een secundaire slaapstoornis, maar wat is nu precies het verschil.

Als er geen sprake is van een psychisch of lichamelijk probleem, dan spreken we van een primaire slaapstoornis. Bij een secundaire slaapstoornis daarentegen is er een directe samenhang tussen bijvoorbeeld lichamelijk klachten of er is een psychisch probleem, zoals angst of stress.

Voldoende slaap is heel belangrijk voor onze gezondheid. Ons lichaam heeft namelijk voldoende slaapuren nodig om te ontspannen en te kunnen herstellen.

Wanneer spreken we van slapenloosheid? 

Je kunt van slapeloosheid spreken als je meer dan twee keer per week slecht slaapt en dan daardoor aanzienlijk minder functioneert op de dag. Doordat je slecht inslaapt en lang wakker ligt, ben je overdag prikkelbaar, moe en futloos. Je kunt je moeilijk of niet concentreren en je reactievermogen neemt ook af. Dit laatste kan natuurlijk ook gevaar opleveren in bijvoorbeeld het verkeer.

Oorzaken van slaapproblemen

 • Spanningen/zorgen: Dit is altijd gerelateerd aan stress
 • Lichamelijke klachten: Zoals ziekte, pijn en ontstekingen
 • Psychische klachten: Je voelt je somber, angstig en gejaagd

Waar vooral op te letten bij slaapproblemen

Probeer zoveel mogelijk op regelmatige tijden naar bed te gaan. Als je op onregelmatige uren werkt is dit natuurlijk wat lastiger, maar probeer dan toch een bepaald ritme aan te houden.
 • Laat koffie zoveel mogelijk staan, vooral voor het slapen gaan. Hier zit namelijk cafeïne in. Dit is een opwekkende stof. Ook in cola, bepaalde thee, ijsthee en energiedrankjes zitten opwekkende stoffen die de nachtrust zeker niet ten goede komen.
 • Sta ook een beetje op vaste tijden op, ook al maakt het niet uit hoe laat je op moet staan. Door op een vaste tijd op te staan zul je zien dat je een veel beter ritme krijgt.
 • Nuttig voor het slapen gaan geen zware maaltijden meer, die blijven dan te lang en zwaar op de maag liggen. En ook zeker geen alcohol meer drinken voor het slapen, daar wordt je namelijk sneller wakker van.
 • Beeldschermen zoals computers, smartphones en de televisie niet meer gebruiken vanaf zeker een uur voor het voor het slapen gaan. Dit staat namelijk de aanmaak van melatonine in de weg. Dit is een hormoon dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen. Dit hormoon draagt zorg voor ons waak/ slaapritme.

Slaapstoornis 

Er bestaan enkele gevallen waarbij we echt spreken van een slaapstoornis. Zoals bijvoorbeeld:
 • Slaapapneu: Hierbij stopt de ademhaling in de nacht af en toe.
 • Rusteloze benen: In de avond en nacht kun je je benen niet stilhouden.
 • Slaapwandelen: Je gaat lopen in je slaap.
 • Angstaanvallen: Je wordt midden in de nacht angstig wakker, meestal met een zweetaanval.
En zo zijn er nog meerdere slaapstoornissen te benoemen.

Oplossing 

Slaapproblemen los je op door de oorzaak aan te pakken. Dit doen we door samen naar jouw ritme en gewoontes te gaan kijken. Samen gaan we zorgen dat jij erachter komt waarom jij niet slaapt. Deze cyclus gaan we dan doorbreken, zodat jij wel weer aan voldoende nachtrust toekomt. Je zult je snel weer fitter en energieker gaan voelen.

Wil je graag meer weten over slaapproblemen of een advies, klik dan op onderstaande button.

Liefs,
Bianca
Thanks for subscribing. Share your unique referral link to get points to win prizes..
Loading..